سایه رنگ زنی با استفاده از انحنای زمین در GIS - GISآموز

سایه رنگ زنی با استفاده از انحنای زمین در GIS

سایه رنگ زنی با استفاده از انحنای زمین در GIS
آنچه در این پست میخوانید

    یکی از پارامترهایی که نرخ واگرایی و همگرایی سطوح را در جهات مختلف تعیین می­ کند، انحنای زمین می­ باشد. یک مفهوم مهم در شناسایی وضعیت هندسی انحنا، منحنی مماس[۱] بر سطح است.  صفحه قائم، صفحه عمود به انحنایی است که به صورت r/1  تعریف می شود. r شعاع دایره­ای است که بهترین انطباق را با انحنا در نقطه مفروض دارد. انحنای k بر صفحه Z(x) از رابطه زیر محاسبه می­شود:

     

    برای محاسبه انحنای یک سطح ناهموار، صفحه ­ای بر روی انحنا قرار داده می­ شود و با استفاده از رابطه فوق مشتق جزئی اول و دوم انحنای مورد نظر به صورت تابع  f(p,q,r,s,t) محاسبه می­ گردد.

    صفحه عمود بر سطح  S  در نقطه X انحنایی ناشی از مماس سطح S با صفحه­ ای که به طور عمودی از بردار n عبور کرده و به سطح S متعامد است. شکل فوق یک نمونه از منحنی مماس صفحه و سطح را نشان می ­دهد و  با چرخش صفحه، حول محور n می ­توان منحنی­ های مماس بیشتری نیز ایجاد نمود. 

    انحنای r/1 صفحه منحنی معکوس شعاع دایره ای است که بهترین انطباق را با این انحنا در نقطه مفروض دارد. به طور قراردادی در علوم زمین، علامت انحنا برای سطوح محدب مثبت (R2>0) و برای سطوح مقعر منفی (R1<0) در نظر گرفته می­ شود.

    یک راه موثر برای نشان دادن انحناها بر روی شیب، انتخاب برخی جهات خاص است (شری و همکاران، ۲۰۱۲). چهار نوع جهت انتخابی بر روی سطوح وجود دارند که می ­توان از آنها استفاده نمود. دو نوع از این جهات ( aa  و bb ) به طور فیزیکی توسط میدان جاذبه زمین تعریف می­ گردند و دو جهت دیگر توسط خود سطح تعریف می­ گردند. به گونه ای که cc حداکثر مقدار انحنای منحنی مماس و dd حداقل مقدار  آن می­ باشد. انحنای مربوط به این جهات به عنوان انحنای پروفیل (یا عمودی) و انحنای تانژانتی (یا افقی) می ­توانند به صورت محلی برای برآورد تحدّب و تقعّر مورد استفاده قرار گیرند.

    چهار جهت نرمال بر روی سطح S، n بردار نرمال به سطح S در نقطه X،  aa خط گرادیان،  bb خط کانتور،  ccو  ddمنحنی های مماس اصلی می­ باشند (شری و همکاران، ۲۰۰۲)

    انحنای تانژانتی مقعر نشان دهنده همگرایی و انحنای­ تانژانتی محدّب نشان دهنده واگرایی خطوط جریانی و انحنای پروفیلی محدّب نماینده تسریع جریان است. انحنای پروفیلی، تانژانتی، حداکثر، و حداقل به ترتیب از منحنی های مماس  aa،  bb،  ccو  ddبه دست می ­آیند. از نشان­گذاری ذیل برای محاسبه انحنا استفاده می­ گردد.

    مقادیر r ، s ،t، p و q در ساختار پردازش های رستری با پنجره متحرک به ابعاد ۳ در ۳ سطر و ستون بدست می آید.

    نوشتار متن: مرحوم دکتر سینا صلحی

    پست های مرتبط

    مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
    بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایران

    بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایران

    آنچه در این پست میخوانید بررسی وضعیت LST با فرآورده مودیس در ایرانفیلم زیر آموزش ساخت سمبل ایرانی برای نقشه…

    بیشتر بخوانید

    فرآورده های پوشش گیاهی سنجنده مودیس

    آنچه در این پست میخوانید پایش پوشش گیاهی و بررسی تغییرات زمانی و مکانی آن همواره توسط محققین علوم محیطی…

    بیشتر بخوانید
    مهمترین روشهای ژئورفرنس در نرم افزار ArcGIS

    مهمترین روشهای ژئورفرنس در نرم افزار ArcGIS

    آنچه در این پست میخوانید یکی از مسائلی که محققین علوم زمین در بکارگیری داده های مختلف در پروژه های…

    بیشتر بخوانید

    نظرات

    سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *