تهیه نقشه طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro

تهیه نقشه طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro

اگر نرم افزار ArcGIS Pro را با هدف ورود به بازار کار GIS یاد می گیرید، یکی از مهمترین موارد و چالشهایی که شما را زودتر به مقصد می رساند، بحث یادگیری تفسیر و تهیه نقشه طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro است.

بحث تهیه طرح های هادی روستایی شامل دو بخش علمی (تئوری) و بخش عملی است. که در بخش عملی علاوه بر مطالعات میدانی و نقشه برداری های زمینی، لازم است که مباحث نرم افزاری را هم مسلط باشید. از آنجایی که در سالهای اخیر، نقشه طرح های هادی روستایی در قالب فرمت GIS ارائه می شود، بنابراین لزوم یادگیری نرم افزار ArcGIS Pro نیز بیشتر احساس می شود.

از لحاظ نرم افزاری برای اجرای یک طرح هادی روستایی به موارد زیر باید مسلط باشید:

  • کار با دیتاهای با فرمت اتوکد CAD از جمله DWG و DGN برای بررسی وضعیت توپوگرافی
  • اصلاح مختصات مکانی نقشه های وکتوری (CAD) و توجیه مکانی این نقشه ها در صورت نیاز در قالب UTM سازی نقشه ها
  • رفع خطاهای هندسی نقشه های وکتوری با اجرای قوانین توپولوژی
  • الحاق جزییات و خصوصیات توصیفی و گزارشات مکمل نقشه ها
  • بحث GIS Ready که کلیه مباحث بالا را شامل می شود.
  • اجرای دقیق تمامی مراحل طبق استانداردهای تهیه و ارائه طرح هادی روستایی
  • تهیه بانک داده‌های مکانی ویژگی‌های کالبدی روستا
  • ساخت نقشه از برداشت های میدانی طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro
  • گاها برای راحتی و افزایش سرعت کار می توان از Model Builder هم استفاده کرد.
  • ساخت چیدمان یا Layout نهایی برای ارائه گزارش کار و اجرای دقیق کارتوگرافی نقشه ها برای طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro

لزوم کاربرد آموزش تهیه نقشه طرح هادی روستایی در ArcGIS Pro

طرح هادی روستایی که متولی آن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است از جایگاه ویژه ای در پیشرفت و توسعه روستاها برخوردار است که عمدتاً توسط متخصصین و مشاوران حقیقی و حقوقی تهیه می شود. الزام تهیه این طرح ها در سالهای اخیر در سامانه های GIS بیشتر شده است که باعث یکدست و همسان سازی آنها می گردد. بنابراین لزوم یادگیری نرم افزار ArcGIS Pro بعنوان نسل جدید این نرم افزار در راستای اهداف بازار کار بیشتر احساس می شود.

برای تهیه دوره جامع و حرفه ای ArcGIS Pro روی عکس زیر کلیک کنید

فرایند و مراحل تهیه طرح هادی روستایی در GIS

بنیاد مسکن انقلاب اسلام بعنوان کارفرمای طرح های هادی روستایی که در ایران شناخته می شود و شرکت های مشاور و دفاتر فنی در صورت داشتن شرایط خاص می توانند نسبت به تهیه طرح های هادی روستایی اقدام کنند. (شرایط استاندارد برای اجرای این طرح ها را بنیاد مسکن ارائه کرده است).

در سال‌های ابتدایی دهه 60 شمسی، وزارت راه و شهرسازی به فکر توسعه روستاها افتاد. مهاجرت بی‌رویه به شهرها و مشکلات ناشی از آن باعث شد تا سیاست‌گذاران طرح روان‌بخشی روستاها را در دستور کار خود قرار دهند. به فاصله چند سال بعد از آن و در اواخر دهه هفتاد از طرح هادی روستایی رونمایی شد.

طرح های هادی روستایی قبل از اینکه وارد فاز نرم افزاری شود، مراحلی مانند برداشت میدانی و تهیه نقشه های میدانی (توسط نقشه بردار و کارشناسان مربوطه) که عمدتا فایلهای با فرمت CAD هستند (اینها نقشه های بیس هستند که در ادامه وارد فرایند GISReady می شود و در مرحله نامگذاری دقیق لایه ها در پوشه CAD-02 قرار می گیرد. (نقشه های Base و Main و Support))و تهیه گزارشات محلی و علمی و آماری که عمدتاً در فایلهای اکسل هستند.

تمامی این دیتابیسها وارد GIS می شوند و نقشه های نهایی شامل نقشه های وضعیت موجود و وضعیت پیشنهادی را به همراه گزارشات ارائه می کنند. البته در طی این مراحل ممکن است نیاز به اصلاحات و تغییراتی باشد که کل این فرایند بعنوان GIS Ready شناخته می شود (از جمله اجرای قوانین 30 گانه توپولوژی)

بعد از این مراحل دیتاهای بیس که شامل فایلهای اتوکد بودند باز هم در پوشه مشخص با نامگذاری 03-GIS قرار می گیرد که شامل دو فایل Project و Geodatabase می شود.

که زیر مجموعه این Geodatbase باید در پنل Catalog تعدادی feature dataset طبق دستورالعمل ایجاد کنید. (نکته مهم: سیستم مختصاتها برای این دیتاها به صورت UTM تعریف می شود).

در بین Feature Datasetهای موجود، دو فایل Present برای نقشه های وضع موجود و Proposal برای اضافه کردن نقشه های پیشنهادی ارائه می شود.

مرحله سوم باید تمامی فایلهای اتوکد که شامل نقطه، خط و پلیگون می شوند را به ترتیب به ژئودیتابیس و زیرمجموعه های ایجاد شده یعنی feature dataset اضافه کنید.

البته بعد از اضافه کردن این نقشه ها و در واقع تبدیل شدن نقشه های CAD به GIS باید بخشهای اضافه حذف شود و بخشهای لازم را هم ویرایش و ادیت کنید که متناسب با این کار از بخشهای مختلف نرم افزار می توانید استفاده کنید.

اما بعد از بررسی و تبدیل نقشه ها به فرمت GIS در گام بعدی باید گزارشات و اطلاعات به این نقشه ها متصل و اضافه شود. (با این پیش شرط که تعداد ردیفهای گزارشات با تعداد رکوردها و عوارض نقشه یکسان باشد).

تمامی این فرایندها را می توانید در فایل دستورالعمل سامانه اطلاعات جغرافیایی در تهیه طرح هادی روستایی مطالعه و نهایتاً اجرا کنید. این دستور العمل باعث می شود که تمامی طرح های هادی روستایی با یک شکل و همسان برای کل کشور تهیه و اجرا شود.

اما اهداف طرح هادی روستایی چیست؟

1: ایجاد تسهیلات لازم جهت جهت بهبود مسکن روستائیان و خدمات زیست‌محیطی و عمومی

2: هدایت وضعیت فیزیکی روستا

3: ایجاد زمینه توسعه و عمرانی روستاها با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی آن‌ها

4: تامین عادلانه امکانات از طریق ایجاد تسهیلات اجتماعی، تولیدی و رفاهی

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
گریدبندی چیدمان نقشه در ArcGIS Pro محمود سلطانیان

آموزش گریدبندی چیدمان نقشه در ArcGIS Pro

آنچه در این پست میخوانید آموزش گریدبندی چیدمان نقشه در ArcGIS Pro یکی از مباحثی که در بحث کارتوگرافی نقشه…

بیشتر بخوانید
نقشه کاربری اراضی شهری در ArcGIS Pro

جداسازی نقشه کاربری اراضی شهری در ArcGIS Pro

آنچه در این پست میخوانید     هر سوالی در مورد این دوره آموزشی و مباحث نرم افزار ArcGIS Pro…

بیشتر بخوانید
ساخت نقشه چشمه های ایران در ArcGIS Pro

ساخت نقشه چشمه های ایران در ArcGIS Pro

آنچه در این پست میخوانید در صورتی که مختصات عوارضی را در اختیار داشته باشید با یک دستور ساده در…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *